niedziela, 21 maja 2017

Wafle z polewą czekoladową



Wafle bez  których nie może odbyć się żadna rodzinna impreza. Tak, tak proste i niewymagające pieczenia ciasto jest zawsze hitem w moim domu rodzinnym. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Sekretem tego przekładańca są jak najcieńsze i kruche andruty. Jeśli tylko takie znajdziecie, musicie od razu wykorzystać ten przepis. 

Składniki:
10 sztuk kwadratowych wafli
200 g mleka w proszku ( nie granulowanego)
200 g masła
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao


Zagotowujemy wodę z cukrem, następnie dodajemy masło. Gdy całość się rozpuści, ściągamy z ognia i studzimy, by masa była ciepła a nie gorąca. Do ostudzonej masy wsypujemy mleko w proszku, kakao, mieszamy, by nie było grudek. Tak  przygotowaną masą przekładamy wafle. Gotowe wafle zawijamy w folię spożywczą, przykrywamy czymś ciężkim, by się nie powyginały i wkładamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.


4 komentarze

Printfriendly

TOP