piątek, 16 czerwca 2017

Brownie z truskawkami i polewą czekoladową

Brownie to mocno czekoladowe, mięsiste ciasto, które wygląda jak zakalec, ale nim nie jest. Baaardzo syte, już jeden kawałek jest w stanie zaspokoić apetyt prawdziwych fanów czekolady. Z racji, że mamy sezon truskawkowy, postanowiłam do ciasta dodać trochę truskawek i dodatkowo skąpać je w polewie z czekolady. Uwierzcie mi, całość smakuje  bajecznie:) 

Składniki na blachę o wymiarach 21 cm - 28 cm:
250 g gorzkiej czekolady
250 g masła
280 g cukru
4 jajka
150 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Dodatkowo:
Ok. 20 truskawek
250 g czekolady gorzkiej ( użyłam 150 g gorzkiej i 100 mlecznej) rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Masło i  połamaną drobno czekoladę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wszystko się rozpuści. Lekko studzimy.  W osobnej misce mieszamy rózgą jajka z cukrem. Dodajemy do  nich rozpuszczoną czekoladę z masłem, mieszamy, następnie dodajemy mąkę, sól i ekstrakt waniliowy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 35 minut  w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.
Na upieczone i wystudzone ciasto układamy pokrojone na pół truskawki  (większe truskawki kroimy w plastry) i polewamy je rozpuszczoną czekoladą. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na godzinę, aż czekolada stwardnieje.



1 komentarz

Printfriendly

TOP