piątek, 2 czerwca 2017

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Uwielbiam piec wymyśle ciasta przełożone różnymi masami, galaretkami itp., jednak najbardziej lubię jeść zwykłe klasyczne drożdżowe z owocami i  kruszonką ( na równi ze wszystkimi sernikami;). W moim domu rodzinnym nie piekło się tego ciasta, natomiast moja teściowa robi je często. Uwielbiam jej ciasto drożdżowe! Wyśmienicie pachnie, jest miękkie, nie za słodkie, puszyste. Drożdżowe wydaje się być takim zwykłym, prostym ciastem bez fajerwerków,  jednak ma w sobie to coś, co kojarzy się z dzieciństwem i rodzinnym ciepłem. Sezon na truskawki się rozpoczyna, ale śmiało możecie użyć mrożonych. Wychodzi równie dobre:)

Składniki na blachę o wymiarach 25cm x 35 cm:
1/2 kg mąki + 2 łyżki mąki do drożdży
3 jajka
1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania ciasta)
6 łyżek cukru
100 g roztopionego i ostudzonego masła
1 szklanka ciepłego mleka 
50 g drożdży
400 g truskawek (mogą być mrożone)
Kruszonka:
4 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
70 g posiekanego, zimnego masła



Zaczyn drożdżowy
Pokruszone drożdże wrzucamy do miski, zasypujemy je łyżką cukru i mieszamy, aż staną się płynne. Wlewamy do nich 1/2 szklanki mleka, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy do połączenia. Tak przygotowane drożdże przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto 
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej gotowy zaczyn drożdżowy, mieszamy. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy masło. Ciasto zagniatamy do momentu, aż stanie się elastyczne.  Z gotowego ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do miski oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub dłużej do podwojenia swojej objętości. 

Kruszonka
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski, rozcieramy między palcami, aż się połączą i powstaną małe grudki.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, chwilę wyrabiamy i przekładamy do formy, rozciągając je, by wypełniło naszą formę po brzegi. Białko roztrzepujemy widelcem i pędzelkiem smarujemy nim ciasto. Na cieście układamy przekrojone w ćwiartki truskawki, posypujemy je rozdrobnioną w placach kruszonką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 25-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 35- 40 minut. 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP