środa, 14 czerwca 2017

Domowy budyń czekoladowy


Budyń kojarzy się pewnie większości z dzieciństwem, teraz chyba nie jest aż tak popularny jak kiedyś- A szkoda! To świetna propozycja na szybki deser, który zaspokoi chęć na coś słodkiego. Nawet przygotowanie budyniu od postaw samemu, nie z torebki, nie jest pracochłonne i warte tego minimalnego zachodu. Budyń z tego przepisu wychodzi aksamitny, kremowy i mocno czekoladowy. Łasuchy oczywiście mogą zwiększyć ilość cukru, choć 4 łyżki to według mnie idealna proporcja. Zapraszam do korzystania  z przepisu:)

Składniki na 4 porcje:
500 ml mleka
2 czubate łyżki kakao
4 łyżki cukru (można użyć waniliowego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej ( nie mocno czubate)
2 żółtka
4 kostki gorzkiej czekolady

W garnku podgrzewamy 250 ml mleka. Do osobnej miski wlewamy resztę mleka, cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną, żółtka i całość mieszamy, by nie było grudek. Gdy mleko w  garnku zacznie kipieć, zmniejszamy gaz i dodajemy do mleka powoli zawartość miski, cały czas mieszając. Całość cały czas mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia, wrzucamy do niego posiekaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści, Podajemy z ulubionymi dodatkami lub bez. Smacznego:)


1 komentarz

  1. Pycha! Wczoraj się nim z mężem zajadaliśmy:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP