poniedziałek, 12 czerwca 2017

Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Uwielbiam lasagne za to,że po pierwsze jest u nas jedzona przez dwa dni- obiad na drugi dzień z głowy:)- i po drugie- genialnie smakuje. Uwielbiam ją w wersji baaaardzo spieczonej, z takim chrupiącym serem. Oczywiście zamiast mozzarelli możecie tu użyć parmezanu lub sera grana padano. Zapraszam gorąco do korzystania z przepisu.


Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 czerwona cebula
12 płatów makaronu lasagne
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów w puszce ( 400 g)
500ml passaty pomidorowej
oregano
sól i pieprz do smaku

Sos beszamelowy
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
ok. 600 ml mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka kropel soku z cytryny
pieprz do smaku

Dodatkowo:
125 g startej mozzarelli


Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę razem z czosnkiem. Dodajemy mięso, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Gdy mięso się zarumieni, dodajemy puszkę pomidorów, a po 3 minutach passatę pomidorową. Całość dusimy na małym ogniu ok. 8-10 minut.

Sos beszamelowy
W dużym rondlu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy do niego mąkę. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i ciągle mieszając stopniowo dodajemy mleko. Musi nam powstać płynna, kremowa ale gęsta masa bez żadnych grudek. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową, sok z cytryny, pieprz, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Na natłuszczonym spodzie żaroodpornego naczynia, układamy 3 płaty lazanii, pokrywamy je sosem z mięsa, posypujemy mozzarellą i przykrywamy sosem beszamelowym. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Ostatnią warstwę powinny tworzyć płaty lazanii, które posypujemy resztą sera. Tak przygotowaną lazanię pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut. 




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP