środa, 21 czerwca 2017

Leczo | Leczo z cukinią i pieczarkami

Któż nie zna leczo - potrawy sycącej, pełnej warzyw, którą przygotowuje się w jednym garnku. Moje leczo odbiega nieco od tego tradycyjnego, bo zawiera pieczarki. Można podać je z kiełbasą lub bez, w wersji wegetariańskiej, jak moje. Teraz w sklepach dostępne są pięknie pachnące pomidory i cukinie, które aż proszą się, by przygotować z nich to danie. Polecam:)
Składniki na 4 porcje:
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 papryki ( żółta, zielona, czerwona)
2 małe cukinie
200 g pieczarek
500 ml passaty pomidorowej
ok. 500 g pomidorów z puszki ( można użyć świeżych)
2 łyżki czerwonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich 
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy

Do dużego garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy ją. Na oliwie smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. 

Po tym czasie do garnka wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę paprykę, pieczarki pokrojone w plastry, papryki w proszku. Całość podsmażamy przez ok. 4-5 minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki ( pomidory świeże kroimy w grubą kostkę) i mieszamy, aż się trochę rozpadną. Potrawę zalewamy passatą pomidorową i dodajemy zioła prowansalskie.

Całość gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i gotujemy przez ok.20 minut, aż cukinia zmięknie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP