poniedziałek, 19 czerwca 2017

Proste ciasto na maślance z truskawkami

Ciasto na maślance często pojawiało się na naszym rodzinnym stole z najróżniejszymi owocami, w zależności od tego, na co był akurat sezon. Przepis na nie znalazłam w kajeciku mojej mamy i od razu mnie zachwycił swoją prostotą. To ciasto jest w stanie zrobić każdy. Wystarczy wszystko razem wymieszać i gotowe! Bez miksera, ugniatania, ubijania. Jedynie na co należy zwrócić uwagę, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. W ten sposób unikniemy zakalca. Gorąco zachęcam do korzystania z przepisu:)

Składniki na formę o wymiarach 23 cm x 23 cm:
3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki maślanki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju 
3 jajka
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
świeże truskawki lub mrożone ( wcześniej trzeba je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru płynu)

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy resztę składników ( oprócz truskawek) i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 60 minut. Ostudzone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP