piątek, 23 czerwca 2017

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami


Truskawkowe zatrzęsienie w sklepach, na bazarkach, ogrodach, dlatego trzeba z niego korzystać jak najprędzej, bo nim się obejrzymy, a sezon truskawkowy się skończy;( Kruche ciasto z masą budyniową i świeżymi, soczystymi truskawkami przypadnie wielu do gustu. Możecie użyć całych truskawek, lub przekroić je na pół. Ważne, by tarta nie spędziła za dużo czasu w piekarniku i się za bardzo nie przypiekła jak moja. Złoty jest odpowiednim kolorem dla tego typu ciast i take powinny być Wasze tarty;) Gorąco polecam ten przepis.

Składniki na formę o średnicy 26 cm:
Ciasto kruche:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko 
120 g zimnego  masła
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
 1 lub 2 łyżki zimnej wody
 Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
50 g masła
3 żółtka
3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
2 duże łyżki mąki pszennej
ziarenka wydrążone z dwóch lasek wanilii*
Dodatkowo:
ok. 400 g truskawek bez szypułek


Ciasto kruche
Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokrojone, zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Ciastem wykładamy natłuszczoną formę do tarty o średnicy 26 cm. Dociskamy brzegi i nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. 

Masa budyniowa
Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, masłem, wydrążonymi ziarnami wanilii i dorzucamy tam też puste laski wanilii, by wydobyć jeszcze więcej aromatu. Pozostałe mleko miksujemy razem z żółtkami i mąką i wlewamy na wrzące mleko (przed wlaniem wyciągamy puste laski wanilii). Całość zagotowujemy, ciągle mieszając. Przestudzić.

Na przestudzone ciasto wykładamy masę budyniową. Na wierzchu układamy truskawki.

*Zamiast wanilii możemy użyć cukru waniliowego,

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP