wtorek, 27 czerwca 2017

Zupa-krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą


Pyszna, rozgrzewająca zupa, niesamowicie aromatyczna. Mąż nie mógł się nadziwić, jak wspaniale smakuje, widząc, że jej przygotowanie było bardzo banalne. Mmmm... i ta ciągnąca się mozzarella:) Polskie pomidory można teraz dostać w każdym sklepie, dlatego tym bardziej zachęcam do korzystania  z przepisu:)

Składniki na 4 porcje:
1 kg pomidorów ( użyłam malinowych)
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
500 ml bulionu
4 liście świeżej bazylii ( lub dwie łyżeczki suszonej)
sól i pierz do smaku
2 łyżki oliwy
1 lub 2 kulki mozzarelli ( po 125 g)

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pomidory myjemy i przekrajamy na 4 części. Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry, czosnek obieramy i przekrajamy każdy ząbek na pół. Tak przygotowane warzywa układamy na blaszce, doprawiamy pieprzem i solą, i skrapiamy oliwą. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Do gorącego bulionu wrzucamy CAŁĄ zawartość blachy (bez papieru oczywiście:), dodajemy bazylię i doprowadzamy do wrzenia. Zupę miksujemy blenderem na gładko,  przekładamy gorącą do miseczek i dekorujemy poszarpaną mozzarellą. 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP