wtorek, 25 lipca 2017

Babeczki waniliowe z waniliowym kremem maślanym


Bardzo dobre, wilgotne babeczki waniliowe z kremem maślanym (buttercream icing), który jest szalenie popularny w Stanach Zjednoczonych. Dobre do popołudniowej kawy, na imprezę dla dzieci, czy nawet bez okazji:)

 Składniki na 10 babeczek:
125 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g miękkiego masła
2 jajka
1 i 1/2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem maślany:
150 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki mleka

Babeczki waniliowe
Przesiewamy mąkę  i proszek do pieczenia do miski, dodajemy bardzo miękkie masło, cukier, jajka  i miksujemy przez 2-3 minuty, do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy przez 2 minuty na niższych obrotach miksera. Blachę na muffinki wykładamy papilotkami, za pomocą łyżki wypełniamy papilotki ciastem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez  20-25 minut. Upieczone babeczki odstawiamy na bok, by ostygły.


Krem maślany
Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i miksujemy, aż stanie się bielsze i puszyste przez około 4 minuty. Dodajemy połowę cukru i dalej miksujemy przez 2-3 minuty, następnie druga połowę i miksujemy, aż cukier puder całkowicie się rozpuści ( ok. 4 minuty). Na koniec dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy i dalej mieszamy.  Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim ostudzone babeczki. Gotowe babeczki wkładamy do lodówki, by krem stężał.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP