wtorek, 4 lipca 2017

Fit sernik na zimno | Sernik na zimno z twarogu


Lekki sernik na twarogu i jogurcie naturalnym z masą truskawek świetnie sprawdzi się w dni upalne- może jeszcze takie przyjdą:) Nie jest mocno kaloryczny, zawiera dużo białka, jest lekko słodki... czego chcieć więcej! Zajadaliśmy się nim na podwieczorek i... śniadanie. Polecam tym na diecie/dbającym o linie/liczącym kalorie i nie tylko;)

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.:
Spód:
150 g daktyli namoczonych wcześniej w  gorącej wodzie przez 30 minut
120 g orzechów nerkowca
120 g pestek dyni

Masa serowa:
500 g twarogu chudego
500 ml jogurtu naturalnego
Sok z połowy cytryny
3 łyżki syropu z agawy/miodu (można więcej)
2 łyżki żelatyny
4 łyżki wody
100 g truskawek przekrojonych na pół

Dodatkowo:
Galaretka truskawkowa ( jeśli używamy bezcukrowej, dosładzamy łyżeczką ksylitolu)
ok. 200 g truskawek do dekoracji

Wszystkie składniki na spód dokładnie blendujemy (daktyle dodajemy bez wody). Gotową, lepką masę wykładamy równomiernie na spód formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody ( mniej niż na opakowaniu) i odstawiamy na bok.

Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka, zalewamy wodą, mieszamy i dostawiamy na  bok. Do dużej miski wrzucamy twaróg, jogurt, sok z cytryny,  miód/syrop z agawy i całość blendujemy na gładką masę. Żelatynę z wodą podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści. Jak tylko się upłynni, dodajemy ją do masy sernikowej cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę wlewamy na spód daktylowo-orzechowy i zatapiamy w niej  kawałki truskawek. Całość wkładamy do lodówki, aby masa stężała. Na wierzchu masy serowej układamy przekrojone na pół truskawki i całość zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki i podajemy dopiero, gdy galaretka stężeje.


5 komentarzy

Printfriendly

TOP