środa, 12 lipca 2017

Kruche babeczki z kremem i owocami


Kruche babeczki z kremem i owocami zawsze przyrządzała moja ciocia na komunie wszystkich dzieciaków w naszej rodzinie. Każdy z nas czekał na nie, niczym na Mikołaja:) Znikały w mgnieniu oka! Postanowiłam odtworzyć ten przepis, dodając do kremu sezonowe owoce. Krem jest słodki i wręcz trzeba go przełamać kwaśnymi porzeczkami. Oczywiście możecie użyć takich owoców na jakie przyjdzie Wam ochota. Feel free:)


Składniki na ok. 30 sztuk:
Babeczki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki cukru pudru 
2 żółtka
200 g masła
szczypta soli 
Krem:
200 g serka mascarpone
450 ml śmietanki kremówki ( 30% lub 36%)
3 łyżeczki cukru pudru
ziarenka z dwóch lasek wanilii (opcjonalnie)
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
Dodatkowo:
1/3 szklanki wody
3 łyżki galaretki pomarańczowej ( lub innej jasnej)
ulubione owoce ( polecam kwaśne porzeczki, truskawki itd.)



Babeczki:
Mąkę mieszamy razem z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy posiekane zimne masło i całość rozcieramy palcami. Dodajemy żółtka, szybko zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, delikatnie podsypujemy stolnicę mąką. Za pomocą kubka lub szklanki wycinamy okręgi ( trochę większe niż średnica foremek do babeczek), którymi wykładamy wysmarowane masłem foremki. Tak przygotowane babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.

Krem:
Galaretkę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.

Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka i zalewamy wodą, odstawiamy na bok, by napęczniała.

Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Kremówkę ubijamy na sztywno z ziarenkami wanilii. Do ubitej  śmietany dodajemy partiami krem mascarpone i mieszamy na niskich obrotach miksera. Żelatynę podgrzewamy na małym ogniu, krótko, ciągle mieszając do momentu, aż się rozpuści. Powoli wlewamy ją do masy śmietanowej, ciągle mieszając na średnich obrotach miksera.

Gotowym kremem za pomocą szprycy napełniamy równomiernie babeczki. Na wierzchu układamy owoce, polewamy je ODROBINĄ tężejącej galaretki ( po łyżeczce). Babeczki wstawić na godzinę do lodówki, aż galaretka i masa lekko stężeje.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP