piątek, 7 lipca 2017

Mocno czekoladowe ciasto z cukinią


Ciasta z dodatkiem warzyw już chyba nikogo nie dziwią. Mamy ciasta marchewkowe, z buraków, z ciecierzycą, ale o cieście z cukinii dowiedziałam się kilka dni temu i od razu musiałam je wypróbować. Przeglądając cudownego bloga homecookingadventure, natrafiłam na przepis, który niezmiernie mnie zainteresował. Pozmieniałam parę rzeczy w recepturze i muszę przyznać, że wyszło mi przepyszne ciasto. Mooocno czekoladowe, wilgotne od cukinii i kawałków gorzkiej czekolady, w dodatku przygotowuje się je w mgnieniu oka bez użycia miksera. Zdecydowanie będzie to jedno z moich ulubionych ciast. Gorąco polecam:)


Składniki na formę o wymiarach 13cm x 23cm:
350 g obranej i startej na tarce o dużych oczkach cukinii
190 g mąki owsianej ( można zastąpić pszenną lub orkiszową jasną)
50 g ciemnego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g brązowego cukru/ ksylitolu/ miodu/ syropu z agawy ( użyłam pół na pół ksylitolu i syropu z agawy)
60 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
60 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
100 g posiekanej gorzkiej czekolady ( użyłam o 70% zawartości kakao) + 40 g posiekanej gorzkiej czekolady na wierzch ciasta


Startą cukinię umieszczamy w sitku, by trochę ją odsączyć. W misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, sól. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich cukier, olej, jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Do składników płynnych dodajemy suche ( wymieszaną mąkę z kakao itd.), mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy cukinię i posiekaną czekoladę. Tak przygotowaną masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy resztę kawałków czekolady. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę. 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP