sobota, 15 lipca 2017

Placki z cukinii


Doskonale pamiętam jak kilka lat temu jeden z moich znajomych, którego nie podejrzewałam o jakiekolwiek umiejętności kulinarne ( tak, Karolu, to o Tobie:) zachwycał się prostotą i smakiem placków z cukinii. Sam je przygotował, i oczywiście, zachwalał swoje dzieło przez ładnych kilka dni. Jak się okazało, jego zachwyty były uzasadnione, gdyż placki z cukinii wychodzą pyszne, delikatne i są naprawdę proste.  Mogą być dodatkiem do mięs, ryb, lub stanowić samodzielne danie. Świetnie smakują z jogurtem lub sosem tzatziki. Moje placki są z czosnkiem i natką pietruszki, którą można zastąpić koperkiem.


Składniki na ok. 18 sztuk:
800 g cukinii  ( 2 średnie cukinie)
2 jajka
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
pęczek natki pietruszki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
olej do smażenia

Cukinię ( nieobraną!) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Umieszczamy ją w durszlaku, solimy, odstawiamy na 10 minut, by nadmiar wody ściekł. Po tym czasie cukinię odciskamy w dłoniach, pozbywając się reszty wody, dodajemy roztrzepane jajka, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i czosnek, mąkę pszenną, pieprz i mieszamy do połączenia się składników.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Placki najlepiej nakładać łyżką i lekko je spłaszczać na patelni. Po usmażeniu odsączyć je na papierowym ręczniku.



4 komentarze

  1. Bardzo dziękuje za przepis :) Na pewno go wypróbuję, bo zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dodaję jeszcze drobniutko podkrojoną kiełbasę wiejską..

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP