piątek, 21 lipca 2017

Sos tzatziki


Pyszny sos tzatziki, który w okresie grillowym robi furorę. Świetnie smakuje z pieczonym mięsem, plackami z cukinii czy.....pierogami ruskimi. Tak, my jemy go z pierogami również:) Do stworzenia sosu potrzeba jedynie jogurtu greckiego, świeżych ogórków, czosnku i soli, natomiast można go jeszcze urozmaicić, dodając ulubione zioła: natkę pietruszki, miętę, koperek czy szczypiorek. Możliwości jest mnóstwo, ale zanim zaczniecie eksperymentować, wypróbujcie mój przepis na ten wspaniały i prosty sos:)
Składniki:
400 g jogurtu greckiego ( musi być koniecznie grecki!)
200 g świeżych ogórków
2-3 ząbki czosnku 
1 łyżka soku z cytryny
pęczek koperku
1 łyżeczka oliwy extra vergine
sól i biały pieprz do smaku

Ogórki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy je i odstawiamy na bok na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy je z soku i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przesz praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny i drobno posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Tak przygotowany sos odstawiamy na 30-60 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP