sobota, 1 lipca 2017

Śródziemnomorskie faszerowane cukinie

 Cukinie przeważnie jemy na trzy sposoby: w leczo, z grilla-lekko przyprawione, albo faszerowane jakimś wymyślnym nadzieniem. Dziś padło na ten trzeci sposób. Cukinie z tym farszem, nazwanym przeze mnie śródziemnomorskim, są niesamowicie orzeźwiające i lekkie. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy kolację. Gorąco polecam:)

Składniki:
2 średnie cukinie
1 duża czerwona papryka
1 duży pomidor
10 ulubionych oliwek
3 ząbki czosnku
2 łyżki oregano 
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 gałązki natki pietruszki
120 g sera typu feta

Cukinie kroimy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyciągamy miąższ i nasiona. Do dużej miski wkładamy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, pomidora, oliwki, posiekany czosnek, oregano i pieprz. Mieszamy. Każdą cukinię napełniamy powstałym farszem, układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 220 stopni, posypujemy nasze cukinie pokruszonym serem feta, układamy je na najwyższym poziomie w piekarniku i pieczemy dodatkowe 3-5 minut do momentu, aż ser lekko zbrązowieje. Gotowe cukinie podajemy posypane świeżą natką pietruszki.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP