czwartek, 27 lipca 2017

Zdrowe brownie daktylowo-orzechowe bez pieczenia


Na blogu pojawił się już przepis na brownie z truskawkami i polewą czekoladową, teraz nadeszła pora na zdrowszą wersję tego wybornego ciasta. Z mieszanki daktyli i orzechów wychodzi naprawdę wspaniałe ciasto, mocno czekoladowe, mięsiste, rozpływające się w ustach. A to wszystko należy jedynie zblendować, nie wymaga pieczenia i nie zawiera ani grama mąki czy cukru! Czy już się skusiliście?:)


Składniki na  kwadratową formę 20cm x 20 cm:
400 g daktyli bez pestek
180 g orzechów włoskich ( można użyć 90 g orzechów nerkowca i 90 g orzechów włoskich)
60 g ciemnego kakao
20 g oleju kokosowego roztopionego
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Polewa:
30 g ciemnego kakao
70 g syropu z agawy/miodu/ syropu klonowego
40 g roztopionego oleju kokosowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
kilka posiekanych orzechów włoskich do dekoracji

Do miski wrzucamy daktyle, orzechy, kakao, olej kokosowy, sól, ekstrakt wanilii i całość blendujemy na gładką masę ( mogą zostać małe grudki orzechów). Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę czekoladową i za pomocą łyżki wyrównujemy jej powierzchnię. Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w misce i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu masy orzechowo-daktylowej. Całość dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. 




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP