piątek, 4 sierpnia 2017

Babeczki marchewkowe z kremową polewą

Taka cudowna marchewka wyrosła w moim ogródku, że nie mogłam się oprzeć, by jej nie wykorzystać do zrobienia tych babeczek. Są miękkie, wilgotne, i dodatkowo oblane pysznym kremem. Radzę nie robić z połowy porcji, gdyż szybko znikają:)


Składniki na ok 26 sztuk:
300 g mąki ( ok. 2 szklanki)
150 g zmielonych orzechów włoskich
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
4 jajka
300 ml oleju
1 i 1/3 szklanki cukru
Dodatkowo:
450 g marchewki startej na grubych oczkach

Krem:
80 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
270 g kremowego serka np. Philadephia (używam serka Piątnicy "Twój Smak")


Babeczki
W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche:mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól, orzechy włoskie i odkładamy na bok. W drugiej misce za pomocą trzepaczki lub miksera ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy olej i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy startą marchewkę. Na koniec wlewamy połączone składniki mokre do składników suchych i mieszamy łyżką do połączenia. Formę na babeczki wykładamy papilotkami i napełniamy gotową masą do 2/3 wysokości. Tak przygotowane pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe babeczki odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Krem:
Masło i cukier puder ucieramy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej i jasnej masy. Na koniec partiami dodajemy ser i dalej mieszamy. Tak przygotowaną masą dekorujemy babeczki (używam łyżeczki do rozsmarowania kremu lub noża). Dodatkowo można je posypać startą marchewką czy pokruszonymi orzechami włoskimi.














1 komentarz

Printfriendly

TOP