piątek, 25 sierpnia 2017

Bananowo-owsiane placuszki z masłem orzechowym

Placuszki w zdrowszej wersji z masłem orzechowym, bananami i płatkami owsianymi. Bez grama mąki! Na tego typu śniadanie chyba nie trzeba nikogo namawiać, w końcu placki/pankejki lubią i mali i duzi. Nie są tak puszyste jak klasyczne pankejki, ale i tak pewnie przypadną wielu do gustu. Polecam:)

Składniki:
2 dojrzałe banany
1 jajko
3 łyżki masła orzechowego
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 i 1/4 szklanki mleka
1 i 1/2 proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka syropu klonowego/miodu/ syropu z agawy
oliwa do smażenia

Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut, by zmiękły. Następnie wszystkie składniki( oprócz oliwy)  umieszczamy w misie miksera i blendujemy na gładką masę.  Na lekko natłuszczonej i rozgrzanej patelni nakładamy za pomocą łyżki gotowe ciasto i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor ( ok. 2 minuty z każdej strony). Podawać z plastrami bananów, podprażonymi orzechami lub po prostu oblane syropem klonowym.






1 komentarz

  1. Uwielbiam takie placuszki! :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP