środa, 23 sierpnia 2017

Muffinki mocno czekoladowe- Najlepsze!

Muffinki jest w stanie przygotować każdy. Nie trzeba dużo mieszać, wystarczy połączyć ze sobą składniki suche i mokre i mamy gotowe ciasto. Z tego przepisu muffinki wychodzą obłędnie czekoladowe. Są wilgotne w środku dzięki użyciu cukru muscovado, mięsiste i aromatyczne.  Najlepsze jeszcze ciepłe! Zachęciłam Was do ich upieczenia?:)

Składniki na ok. 18 sztuk:
Składniki suche:
230 g mąki pszennej
170 g brązowego cukru muscovado
60 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
200 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
Składniki mokre:
2 jajka
240 ml maślanki
120 g roztopionego i ostudzonego masła

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i odkładamy na bok.

W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche. Do drugiej miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy widelcem. Następnie dodajemy do nich maślankę, wanilię i ostudzone, roztopione masło. Mieszamy. Na koniec wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy chwilę łyżką do połączenia się składników. Nie mieszajmy za długo! Ciasto przelewamy do formy na muffiny ( na 3/4 wysokości) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez ok.20 minut do tak zwanego suchego patyczka.

1 komentarz

  1. Kocham takie desery z czekolady.
    Zdjęcie cudowne.
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

TOP