sobota, 21 października 2017

Najprostsze spaghetti z krewetkami


Jeśli ktoś chce po raz pierwszy przyrządzić krewetki samodzielnie, to jest to idealny przepis. Przyrządza się je szybko, receptura nie jest skomplikowania a krewetki wychodzą naprawdę pyszne. Danie świetnie sprawdzi się na obiad czy romantyczną kolację. Koniecznie wypróbujcie:)

Składniki na 2 porcje:
ok.200 g makaronu spaghetti
12-15 krewetek tygrysich (mrożonych lub świeżych)
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
pęczek natki pietruszki
1/2 małej papryczki chilli 
30 ml białego wina 
sól morska 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki rozmrażamy, obieramy z pancerzy, zostawiając ogonki. Nacinamy wzdłuż tułowia i wyciągamy czarne jelito. Gotowe krewetki płuczemy i osuszamy ręcznikiem.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wkładamy drobno posiekany czosnek, i papryczkę chilli (bez pestek!), smażymy przez około minutę. Wkładamy krewetki i smażymy przez minutę z jednej strony. Po tym czasie wlewamy wino, zwiększamy ogień, by odparowało. Następnie ogień zmniejszamy, dorzucamy kolejną łyżkę masła, obracamy krewetki na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. Na koniec zrumienione krewetki doprawiamy szczyptą soli, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy posiekaną natką pietruszki, mieszamy i ściągamy z patelni.

Na tej samej patelni z krewetkami  umieszczamy ugotowany makaron. Mieszamy, aż cały pokryje się powstałym sosem.  Gotowe danie podawać posypane świeżą natką pietruszki.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP