środa, 18 października 2017

Naleśniki wytrawne z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą


Na moim blogu do tej pory królowały naleśniki na słodko. Dziś przyszła pora na wersję wytrawną. Naleśniki z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i z roztopionym, lekko ciągnącym się serem mozzarella sprawdzą się idealnie na śniadanie, kolację, czy lekki obiad. By były lekko ostrzejsze w smaku dodałam dodatkowo moje ulubione kiełki rzodkiewki.  Koniecznie wypróbujcie!:)
Składniki ( 4 porcje):
Naleśniki:
1 szklanka mleka
125 g mąki
70 ml wody
1 duże jajko
1 łyżka oliwy
Dodatkowo:
50 g oliwek ( bez pestek)
8-10 pomidorków koktajlowych
250 g mozzarelli
garść kiełków rzodkiewki
łyżeczka bazylii
sól i pieprz do smaku



Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy szczyptę soli, odstawiamy na bok na 20-30 minut.

Oliwki i pomidorki kroimy w cienkie plasterki. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy drobno.

Na mocno rozgrzanej, lekko natłuszczonej  patelni smażymy naleśniki z obu stron. Nie za długo, bo będą jeszcze raz obsmażane.

Na gotowych naleśnikach układamy kawałki oliwek, pomidorków, całość posypujemy kiełkami rzodkiewki, mozzarellą i doprawiamy bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Naleśniki składamy w trójkąty i odsmażamy je na patelni z obu stron przez około dwie minuty, aż ser się roztopi.

1 komentarz

Printfriendly

TOP