czwartek, 2 listopada 2017

Makaron z pesto z tuńczyka


Kolejny przepis na danie z cyklu szybki obiad.  Nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych, by je przygotować a efekt finalny jest naprawdę zadowalający. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu:)

Składniki na 4 porcje:
300 g makaronu fusilli
250 g tuńczyka w oleju
300 g czarnych oliwek bez pestek
3 łyżki kaparów
13-15 filecików anchois
1/2 czerwonej papryki 
300 g pieczarek
oliwa z oliwek
łyżka soku z cytryny
3 łyżki listków z bazylii
sól i pieprz do smaku


Kapary, oliwki, tuńczyka  i anchois miksujemy blenderem na gładką masę. Do masy dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny i posiekaną bazylię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na rozgrzanej oliwie do zrumienienia. Pod koniec wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i całość smażymy przez około 2 minuty.

Makaron fusilli gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy makaron na sicie, ale zachowujemy kilka łyżek wody z gotowania i wlewamy je do sosu. Makaron wrzucamy na rozgrzaną patelnię z pieczarkami i papryką, całość oblewamy gotowym sosem i mieszamy, do połączenia się składników ( smażymy tak całość 1-2 minuty).

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Printfriendly

TOP